Φραγκόσυκα ή παπουτσόσυκα

Φραγκόσυκα ή παπουτσόσυκα

8 Απριλίου, 2021 0 Απο Sparto Life

Φυσικός φράχτης για επίδοξους κλέφτες ή Υπερτροφή?

Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφτείς το Σπάρτο και να μην συναντήσεις μια Φραγκοσυκιά .

Είναι ένα δενδρώδες φυτό που μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 3-5 μέτρα. Το φυτό αυτό αναπτύσσεται καλά σε περιοχές με χαμηλή υγρομετρία, με μεγάλη ηλιοφάνεια και που διακρίνονται από τα θερμά και ξηρά καλοκαίρια. Η φραγκοσυκιά φύεται σε ξηρά ή άνυδρα εδάφη. Είναι δηλαδή ξηροφυτικό είδος. Μπορεί να επιβιώσει σε παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας. Η προσαρμογή αυτή οφείλεται: στην δυνατότητα που έχει να αποθηκεύει νερό στους ιστούς της.

Γεωγραφική κατανομή

Το είδος αυτό προέρχεται από το Μεξικό. Στην Ευρώπη διαδόθηκε μετά την ανακάλυψη της Αμερικής. Το φραγκόσυκο σήμερα καλλιεργείται συστηματικά στο Μεξικό, την Αλγερία, το Μαρόκο, τις ΗΠΑ, την Τυνησία, την Χιλή, την Ν.Αφρική, το Ισραήλ, την Τουρκία, την Ιταλία, κλπ.

Χρήσεις

Χρησιμοποιείται ως λαχανικό, στην ποτοποιία, σαν ζωοτροφή και στην βιομηχανία τροφίμων. . Μια άλλη χρήση του φυτού της φραγκοσυκιάς, που θα πρέπει ίσως να εξετάσουμε πολύ σοβαρά, είναι ως φράκτης πυροπροστασίας καθώς ο σαρκώδης κορμός περιέχει νερόκαίγεται δύσκολα και έτσι μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών.

Η συγκομιδή 

 Το φραγκόσυκο, καρποφορεί μετά το 3ο έτος και έχει σε πλήρη παραγωγή, αποδόσεις 100- 150 κιλά ανά φυτό. Το φυτό είναι σε πλήρη παραγωγή μετά το 7ο έτος. Ωριμάζει από τέλη Ιουνίου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο θα δούμε πάνω στις φραγκοσυκιές κάποια ελάχιστα φραγκόσυκα ακόμη και τους χειμερινούς μήνες. Είναι βαθύ κόκκινα σχεδόν μπορντό, τρώγονται αλλά δεν είναι τόσο γευστικά.

Μπορούν να μας δίνουν τους καρπούς τους για πάνω από 80 χρόνια.

Φαρμακευτικές χρήσεις  

Το φραγκόσυκο, θεωρείται ότι μειώνει την περιεκτικότητα της γλυκόζης, της χοληστερόλης και των τριγλυκερίδιων στο αίμα. Ο καρπός αυτός, είναι ένα ισχυρός αντιδιαρροϊκός παράγοντας. Χρησιμοποιείται πάρα πολύ στην πρακτική ιατρική του Μεξικού. Το φραγκόσυκο θεωρείται ότι έχει επουλωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή αλοιφών ημέρας μετά την ηλιοθεραπεία, σαν αντιρυτιδικές κρέμες. Τα φραγκόσυκα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, περιέχουν βιταμίνη C, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ίνες και είναι πλούσια σε πηκτίνη. Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και χαλκού. Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, και φτωχά σε θερμίδες. Έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν τον χρόνο αποκατάστασης των μυών, καθώς και τον πόνο στους μυς μετά από εντατική προπόνηση αθλητών. Αναφέρεται ότι μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων της μέθης!

Το φραγκόσυκο στην μαγειρική

Με τα φραγκόσυκα μπορούμε να φτιάξουμε γλυκά, μαρμελάδες, κομπόστες, παγωτά, ζελέ και οινοπνευματώδη ποτά. Στη Σύμη υπάρχει ένα παραδοσιακό γλύκισμα που λέγεται «Μισοκοφτή» και συνηθιζόταν να προσφέρεται ως κέρασμα στον γαμπρό στους αρραβώνες. Στη Σικελία, στο χωριό Gagliano Castelferrato, παράγεται ένα λικέρ – απεριτίφ αρωματισμένο με φραγκόσυκο που ονομάζεται “Ficodi”. Στο Μεξικό φτιάχνουν τεκίλα. Έχουν γίνει αντίστοιχες προσπάθειες για ελληνική τεκίλα από απόσταξη φραγκόσυκων με μεγάλη επιτυχία στην Αμοργό και στην Κρήτη!

Πώς συλλέγεται και καθαρίζεται το φραγκόσυκο

Τα φραγκάκαθα είναι αυτά που καθιστούν δύσκολη τη συλλογή αυτής της εξαιρετικής υπερτροφής που πολλοί δεν την έχουν δοκιμάσει για αυτό το λόγο . Παρακάτω θα βρείτε ένα εξαιρετικό βίντεο για την συλλογή και καθαρισμό :

Μην χάσετε την ευκαιρία εάν συναντήσετε μια φραγκοσυκιά να μαζέψετε μερικά φραγκόσυκα για να τα δοκιμάσετε!!!!

Πηγές: https://www.symagro.com/en/fragosiko/ , https://www.magiacook.gr/fragosika-papoutsosika/